Train de trainer

T

De basis van het geven van een training is vakkennis, maar er zijn natuurlijk meer vaardigheden nodig om daadwerkelijk een goede training te geven. Trainen is lastig, aangezien het vaak afhangt van de groep die getraind moet worden en daar kan je je moeilijk op voorbereiden. Waar kan je nog meer tegen aan lopen als trainer?

  •  Onderwerpen

Vaak ben je de avond voor de cursus nog bezig met aanpassingen van het programma, maar kom je tijdens de training zelf erachter dat de deelnemers behoefte hebben aan andere elementen. Hierbij is het belangrijk om altijd een vrij programma op te stellen zodat je altijd plek hebt voor verandering. Natuurlijk is het goed om structuur aan te houden en leerdoelen te bepalen, maar zorg verder dat de cursus niet tot de minuut vaststaat want elke groep leert en gedraagt zich anders en daarop moet jij leren inspelen.

  •  Zelfverzekerdheid

Als je voor een groep staat is het niet gek dat je last hebt van eigen zenuwen. Je wil natuurlijk graag dat mensen enthousiast raken en wat van je leren. Dit is een kwestie van oefenen, regelmatig voor een groep staan en in jezelf geloven. Als jij overtuigd bent van je eigen kunnen dan breng je dat zo ook over op de groep. Daarnaast moet je altijd in je achterhoofd houden dat je nooit alles kunt weten en niet op elke situatie voorbereid kan zijn. Wees dan gewoon transparant en geef het ook gewoon aan als je het zelf even niet weet.

  • Motivatie

Het kost je veel moeite om deelnemers te motiveren en je hebt het gevoel dat deelnemers niet genoeg uit de training halen. Je wil effectief zijn maar hebt het gevoel dat niet altijd te bereiken. Het is belangrijk om bewust te zijn van je eigen training en zo achter je sterke- en ontwikkelpunten te komen. Hierop kan je dan de cursus aanpassen. Ook is de ene groep pro-actiever dan de andere, maar het is belangrijk om de aandacht van de deelnemers vast te houden. Doe na elk theoriestuk een praktijkopdracht of wissel het bijvoorbeeld af met een filmpje.

Interesse in meer tips of denk je er aan om zelf een training te doen om weer even al je kennis op te frissen? Kijk dan een naar de cursus train de trainer en sta weer met plezier voor een groep!